Budući da trećinu života provodimo spavajući, vrlo je važno u kakvoj posteljini spavamo. Izbor prave posteljine nije nimalo lak zadatak, pa ćemo slijedećim smjernicama pokušati pomoći pri odabiru.

Prije svega, najvažnija informacija koju trebate znati je veličina kreveta, odnosno madraca na kojem spavate. Postoji mnogo standardnih i ne standardnih dimenzija, a slijedeće su najučestalije:

  • 90×200 cm: krevet za jednu osobu
  • 120×200 cm: krevet za jednu osobu (prošireni)
  • 140×200 cm: francuski krevet
  • 160×200 cm: francuski krevet
  • 180×200 cm: bračni tj. “dupli” krevet
  • 200×200 cm: bračni krevet (prošireni)

Kako bi Vam prodavači lakše pomogli pri odabiru dobro bi bilo znati debljinu madraca što je vrlo važno zbog veličine donje plahte te veličinu popluna i jastuka kako bi odmah znali koliku navlaku za poplun trebate i kolike jastučnice. Ukoliko kupujete on line, detaljan vodič za odabir veličina potražite ovdje. Kada znate osnovne informacije vezane uz krevet, madrac i poplun već je riješeno pola posla. Vodič za pomoć pri odabiru odgovarajuće veličine potražite ovdje.

Kada imate sve informacije, slijedeće o čemu trebate razmisliti je materijal od kojeg želite posteljinu. Budući da ima mnoštvo materijala, prije svega Vam savjetujemo da izbjegavate sve one materijale koji u sebi sadrže poliesterska vlakna tj. sintetiku. Plahte, navlake i jastučnice u direktnom su dodiru s tijelom i zato je vrlo važno da budu izrađene od prirodnih materijala.

Prirodnih materijala ima nekoliko vrsta, ali najpopularniji izbor je pamuk čije se niti mogu tkati na različite načine, a najčešći su:

  • pamučno platno
  • pamučni saten
  • flanel
  • krep

Pamučno platno najčešći je odabir kod izbora posteljine, zbog mekoće, glatkosti, trajnosti i prozračnosti, ali i prihvatljive cijene.
Pamučni saten je kvalitetna i trajna tkanina koja je glatka na dodir, a u sebi sadrži i blagi sjaj što dodatno doprinosi dojmu.
Flanel je pamučna tkanina koja ima “čupave” niti i zato je najčešći izbor u zimskom periodu. Zbog načina tkanja, tijelo grije bolje i brže od ostalih materijala.
Krep je vrlo popularna tkanina koju nije potrebno peglati jer nema glatku i ravnu površinu. Pri odabiru ovog materijala vrlo je važno da je ipak mekan i ugodan za kožu. No svima onima koji imaju vrlo osjetljivu i nadraženu kožu krep se ne preporuča jer koliko god mekan i kvalitetan bio može biti i smetnja zbog preosjetljivosti kože.

Sigurni smo da s nijednim od navedenih tkanja pamuka ne biste pogriješili, ali ipak dobro je znati da su pamučno platno, saten, krep vrlo ugodan odabir za sva godišnja doba, dok je flanel idealan za zimski period. Možda je znanstveno ne dokazano ali često se može čuti kako spavanje na satenu usporava pojavu bora (to svima treba, zar ne?!) Svakako bi bilo dobro da jednom opipate sve navedene materijale kako biste znali o čemu se radi, a tako se i najbolje stječe dojam o tkanju i stvara preferencija.

Kada ste odabrali materijal na kojem želite spavati, sada se možete opustiti i birati boje i uzorke koji će savršeno odgovarati spavaćoj sobi. Kod boja preporučamo da izaberete onu boju koja će odlično odgovarati spavaćoj sobi, odnosno boji zidova i namještaja te postojećem stilu (ako ga želite zadržati). Budući da je posteljina jedna od prvih stvari koje zapazite prilikom ulaska u sobu, važno je da se u nju svaki put “zaljubite” i da vas razveseli ili umiri prije spavanja (ovisno što trebate).

Iako jednostavni uzorci ili jednobojne posteljine izgledaju vrlo elegantno, i pružaju opuštajući ugođaj, važno je paziti da time u sobi ne dobijete “hotelski” ugođaj koji vrlo vjerojatno ni ne želite. Ukoliko ste ipak ljubitelj jednostavnosti, odaberite glavnu boju te “podignite” ugođaj s dekorativnim jastucima i prekrivačima koji mogu biti u svijetlijim ili tamnijim tonovima od glavne boje, ali i s nekim uzorkom koji će dodatno naglasiti jednostavan i elegantan stil koji volite.

Ukoliko ipak volite boje i uzorke, svakako se upustite u izbor najdražih uzoraka i boja koji će pristajati postojećem prostoru i bojama. Bez obzira u kojem stilu i boji želite pronaći posteljinu, vodite računa o tome da tamne i jake boje brže izblijede nego svjetlije i nježne boje. Tradicionalni i romantični stilovi najčešće uključuju cvjetne dezene koji se vrlo često lako uklopaju u prostor. Tajna kod biranja posteljine s uzorkom je dodavanje jednobojnih dodataka i dekoracija koji će “smiriti” razigrani dezen i “osvježiti” prostor.

Dakle, koji god stil volite i ugođaj želite postići, važno je da ne bude prejednostavno, ni “prenabacano” raznim uzorcima. Potrebno je odabrati glavnu boju te ju naglasiti na drugačiji način dekorativnim jastučnicama, zavjesama, prekrivačima ili ostalim detaljima koji će pomoći u stvaranju vaše male oaze.